Facebook ikon Twitter logo Print side

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Kun to av tre sykler med lys i mørket

I morgen fredag 26.10 fra  kl 07.30 - 09.00 kommer Syklistenes Landsforening for å dele ut sykkellykter til syklister ved Ski stasjon.

Husk lys på sykkelen i høstmørket!

Syklistenes Landsforeningen gjennomfører Synlig syklist-aksjoner i hele landet i oktober og november. Vi står på strategiske steder der syklister ferdes og minner om betydningen av lysbruk og potensielt avverger både farlige situasjoner og bøter til syklister. Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at andelen syklister som sykler med lovlig lys i mørke, er omtrent to tredjedeler.
Å sykle uten lys når det er mørkt, kan bøtelegges av politiet med 1 150 kroner. Det er sure penger. Verre er det å kjøre på en medtrafikant (bilist, syklist eller fotgjenger) som ikke har sett deg!
Alle som sykler når det er mørkt, er lovpålagt å ha lykter og reflekser på sykkelen. Ikke bare er det påbudt med lys, det er også veldig smart. Med lys og reflekser blir du en synlig syklist i trafikken. Dette gjør at du blir oppdaget tidligere av andre, og farlige situasjoner kan lettere unngås.
Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. Lys og reflekser er enkle forholdsregler som gjør syklingen tryggere.

Vær en Synlig Syklist du også! Vi bidrar til at flere blir synlige syklister – vi monterer gratis lys!

Krav til lys og reflekser på sykkelen i mørket
● Sykkel skal ha rød refleks bak.
● På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.
● Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys.
● Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
● Lyktene skal være festet til sykkelen.
● Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.


Publisert: 25.10.2018 14:24
Sist endret: 07.12.2018 10:58